Tim, Simon, Ferdi, Diederik, Thomas, Damian, Mick
Verschillende opties
Ontwerp 1 De kermisattractie
​
De kermisgrijper: Optie 1
De kermisgrijper grijpt zoals je verwacht. Zoals een kermisgrijper. Hij grijpt van boven de appel vast. Dit gebeurd door middel van 3 à 4 ‘vingers’ die naar elkaar toe bewegen en zo de appel klemmen.
De Rails: Optie 3
We zouden de grijper arm aan een rails vast maken. Hierover zal de arm een horizontale beweging maken naar de andere kant van de muur.
De hijskraan: Optie 1
Door middel van een touw zou de grijper een verticale beweging kunnen maken. De actuator zou aan dit touw trekken waardoor de grijper omhoog gaat. Wanneer de actuator zich groot maakt zal door het gewicht van de grijper de grijper naar beneden zakken.
sterke vingers: Optie 3
Bij ander stroef materiaal bedoelen wij materiaal met een hoge wrijvingsweerstand. Hierdoor zal de appel niet snel tussen de vingers door vallen.
Ontwerp 2 Mr.Hefboom
De scharniergrijper: Optie 2
Hierbij wordt de grijpbeweging door middel van de beweging van de actuator op een scharnierpunt uitgevoerd, waarbij de appel gepakt wordt
Draaischijf: Optie 2
Een draaischijf kan de arm onder twee bepaald hoeken zetten waarbij de appel naar het gewenste punt kon worden gedraaid
Hefboom/Wip: Optie 2
De arm wordt door de actuator omhoog en omlaag gebracht en hierbij maakt de arm een beweging zoals dat bij een hefboom of als het omslagpunt in het midden zit als bij een wip ook gaat.
Grip voor grijparm: Optie 1
Elastiekjes die in de grijper zitten zodat die de appel met wrijvingskracht omhoog kunnen houden.
Ontwerp 3 The wall
​
De scharniergrijper: Optie 2
Hierbij wordt de grijpbeweging door middel van de beweging van de actuator op een scharnierpunt uitgevoerd, waarbij de appel gepakt wordt
Vaste arm: Optie 1
De arm en de actuator zitten vast aan de witte plaat. De actuator zorgt voor de horizontale beweging.
Vaste arm: Optie 3
Een arm en actuator die vast zitten aan de muur en voor de verticale beweging zorgen.
Grip voor grijparm: Optie 2
Memory foam kan gebruikt worden en de appel stevig vast te pakken zonder hem te beschadigen.
Proefmodellen Grijpers:
Keuze schema
Keuze verduidelijking
1.Kermisgrijper
Waarom wij niet voor de kermisgrijper hebben gekozen:
-
De verticale beweging werkt door middel van een touw. Een touw is totaal niet statisch en daardoor kan het veel gaan schommelen. Aangezien er een horizontale beweging moet plaatsvinden gaat dit touw alleen maar meer bewegen
-
Het is erg lastig om met de grijper de appel te laten pakken. Je kent de kermis spelletjes wel. Ook al zouden we materiaal met een hoge weerstand er aan vast maken is het nog steeds erg lastig.
-
De rails waarover de kermis grijper moet bewegen is slecht te realiseren. De kermis grijper zou 26.6 cm opzij moeten bewegen. Het probleem is de actuator die maximaal een verplaatsing van 10 cm kan veroorzaken. De 26.6 cm wordt dan niet overbrugd.
-
Door middel van een schaarbeweging, zoals een schaarlift ook gebruikt, zou de 26.6 cm wel gehaald kunnen worden. Dit wordt echter een ingewikkeld mechanisme.
2.Hefboom
​
Waarom wij voor de hefboom grijper hebben gekozen.
-
De wip of hefboom elimineert het probleem van het schaarlift en de rails , waardoor het een betere oplossing is. Het nadeel eze gehele constructie mag niet te zwaar mag zijn, aangezien de actuator anders het geheel niet kan optillen. Ook moet met wrijving tussen de onderdelen moet rekening gehouden worden.
3. Aan de muur vast
​
Waarom wij niet voor de grijper hebben gekozen die aan de muur vast zit.
-
De arm zit op een of twee punten vast aan de muur. Als de grijper lang wordt zal er teveel gewicht op dit contactpunt komen te staan. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het redelijk snel breekt.
Materiaal keuze
Het hoofdbestanddeel moest PMMA zijn dus hier hadden we geen vrijheid. Aangezien er niet voldoende PMMA was om de gehele grijper te maken is nog ander materiaal gebruikt. Aangezien er geen mogelijkheid was om metaal te bewerken, viel deze optie af. Hierdoor bleven kunststoffen en hout over. Kijkend naar de prijs was kunststof een te dure optie. Verder hadden sommige mensen genoeg gereedschap thuis om het hout voldoende te bewerken. De keuze voor Hardhout Multiplex is tot stand gekomen, omdat dit de goedkoopste optie was. We hadden een plaat van 100mm x 60mm x 10mm nodig en we hadden een budget van ± 30 euro en daarvan moesten ook de boutjes en moeren gekocht worden. Achteraf hadden we hier beter was meer geld uit kunnen geven. Aangezien het multiplex snel spleet en de bovenste lagen lieten gemakkelijk los tijdens het zagen. Uiteindelijk konden we hier omheen werken, maar ander materiaal was makkelijker geweest.
Proces houtbewerking:
​
Een groot deel van onze grijper bestaat uit hout. Hiervoor is gekozen aangezien we dit het makkelijkst kunnen bewerken en omdat er ook thuis aan het hout gewerkt kan worden. Het type hout is uiteindelijk Hardhout Multiplex geworden. Dit was de meest goedkope optie voor de hoeveelheid die we nodig hadden. Achteraf was een andere houtsoort misschien handiger geweest, maar dat is hieronder te lezen. Ook is hier te lezen hoe we te werk zijn gegaan tijdens het houtbewerken:
Dag 1:
Op dag één zijn de grootste stukken uit het hout gezaagd. Hier zagen we ook gelijk het eerste probleem met het hout. De bovenste laag van het multiplek liet hier en daar los tijdens het zagen of vijlen. Voor de stevigheid van het hout maakt het gelukkig niet heel veel uit. Het ziet er alleen minder mooi uit. Dit is bijvoorbeeld te zien op de draaischijf, de verticale- en de horizontale arm. Dit zijn ook gelijk de 3 delen die op dag één gemaakt zijn.
Dag 2:
Op dag twee is het overgrote deel van de tijd besteed aan het boren van gaten en het verbindingsstuk tussen het hout en het PMMA. Ook hier bracht het multiplex problemen met zich mee. Zodra ergens een schroef in moest werden geboort had het de neiging om te splijten. Een voorbeeld hiervan is bij het verbindingsstuk tussen het PMMA en het hout. Aan de onderkant is dan te zien wat er met het hout gebeurt als je er een schroef in probeert te boren. Helaas hadden we niet genoeg hout om dit stuk te vervangen. Gelukkig konden we er omheen werken door een stuk hout tussen de platen te plaatsen.
Dag 3:
Dag drie is besteed aan het plaatsen van de actuator en het op maat zagen van het schroefdraad. Hiebij zijn we gelukkig tegen niets aan gelopen.